Renault je od R16 do koncepta R-Space že petdeset let gradi družinske avtomobile. Poglejmo podrobneje dediščino skozi več emblematičnih modelov. Leta 1965 je Renault izdelal prvi družinski avto, zato se vrnimo v leto 1965 in poglejmo kako se ja ta proizvajalec vozil skozi leta razvijal svoje avtomobile.

Renault
Renault

Zgodovina Renaultovih družinskih avtomobilov se je začela pred petdesetimi leti v Franciji med povojnim razcvetom. V začetku leta 1965 je znamka na avtomobilskem salonu v Ženevi razkrila inovativno novo vozilo: R16. Ta novi kombilimuzina je imela originalno obliko karoserije: zasnovo z dvema kovčkoma in prtljažnikom za dostop do prtljažnika. V kombinaciji funkcionalnih lastnosti z elegantnim videzom in nič manj kot šestimi okni je R16 načelo uspešnosti mestnega R4 prilagodil družinskim vozilom. Skratka, to je bil družinski avto.

R16 je oblikoval Gaston Juchet. Jucheta je generalni direktor Pierre Dreyfus, zaprosil, da je vodil študije oblikovanja za R16. Ko se je leta 1958 pridružil Renaultu, je bila prva zaposlitev Gastona Jucheta prenova Frégateja ali projekta 114. Prišel je z idejo za veliko trikolesno vozilo s šestvaljnim motorjem. Projekt je bil ambicije, vendar je Pierre Dreyfus menil, da mu primanjkuje lastnosti, ki bi ga lahko ločile od konkurence: “Stvari moramo narediti drugače. Avtomobili ne smejo biti več samo štirih sedežev in prtljažnika. Na to je treba gledati kot na obseg.”

Renault - oblikovanje
Renault – oblikovanje

Renault in inovacije

Yves Georges je bil odgovoren za inženiring, Gaston Juchet pa za stil. V roku štirih let so zasnovali vozilo izvirne arhitekture, ki je s funkcionalno zasnovo združilo paleto tehničnih in praktičnih inovacij. Na robu projekta je ekipa delala tudi na coupéju, ki je bil zaradi premajhne donosnosti končno odpuščen. Na zunanji strani je bil R16 kombilimuzina z dvema škatlama s šestimi okni, nizkim pasom, visoko streho z integrirano kapljico in zategnjenimi kotnimi črtami. Kljub izrazito nekonvencionalnemu videzu je Pierre Dreyfus R16 odobril, da je to “avtomobil za družine, ki ga privlači sodobna potrošniška družba”.

Renault 16 je bil za svoj čas izjemno širok za vse vrste kombilimuzin in gospodarskih vozil. Prtljažnik je mogoče organizirati v štirih različnih postavitvah z zmogljivostjo med 346 dm3 in 1200 dm3, zahvaljujoč drsni, zložljivi in ​​odstranljivi zadnji klopi. Sedeži so bili zasnovani tako, da se prilagodijo vsem vrstam uporabe: namestitvi otroškega sedeža, naslonjala za počitek in celo položaju za kavč za dve osebi. R16 je bil že od začetka zasnovan kot družinski avtomobil, bistveno drugačen od konkurence.

Renault - 16
Renault – 16

Avant-garde in tehnične rešitve

Renault je svoj čas zaznamoval tudi s sodobnimi, avantgardnimi tehničnimi lastnostmi. S svojo postavitvijo pogona na prednja kolesa, ki je bila v tem segmentu takrat še nenavadna, in motorjem na sredini je imel odlične vozne lastnosti. Motor, tako kot menjalnik in glava valja, je bil iz aluminija in je bil izdelan po postopku litja pod tlakom. Od leta 1968 z različico TS, za Tourisme Sportif ali sport tourer, je postala standardna paleta inovativnih novih funkcij, vključno z odtaljevanjem zadnjega stekla, dodatnimi kremenimi halogenimi žarometi, dvostopenjskim brisalcem vetrobranskega stekla s štiriselnimi podložkami in notranjim vzvratnim ogledalom z dnevne / nočne nastavitve. Leta 1969 je R16 pridobil vzvratne luči, skupaj s sprednjimi električnimi okni, električno streho in usnjeno oblazinjenje. Renault je bil s svojim bogatim, velikodušnim naborom prestižnega vozila. Njeni lastniki so dobili deležni nove avtomobilske izkušnje.

Leta 1966 Renault prejme nagrado za avto leta (car of the year)

Renault 16 je presenetil s svojim vrhunskim slogom. Vendar je javnost hitro osvojil s svojo sposobnostjo lažjega in preprostega izpolnjevanja zahtev. Kakovost tega industrijskega podviga je prepoznala tudi avtomobilska industrija. Leta 1966 je bil R16 imenovan za avto leta, pred Rolls-Royce-m. R16 je v svoji petnajstletni karieri doživel številne spremembe, vključno z različico faze II leta 1971. Zagnan z motorjem s 1470 ccm moči 55 KM, se je ob prihodu TS različice preselil v tržno različico 1565 ccm, ki je razvil 85 KM. leta 1968. Leta 1969 je Renault 16 postal prvi francoski avtomobil s francosko vgrajenim avtomatskim menjalnikom za lažjo vožnjo.

Renault - avto leta 2
Renault – avto leta 2

Na voljo samo pri R16 TA (za Transmission Automatique), je bil ta menjalnik kot opcija za vse motorje v razponu od leta 1972. Njegova prisotnost je bila označena s samodejno značko na zadnjih vratih. Od leta 1973 do konca kariere leta 1980 je Renault 16 dobavljal z motorjem z močjo 1647 ccm s 93 KM in TX, ki je dosegel največjo hitrost tira 175 km / h. Vključeval je tudi centralno zaklepanje in vztrajnostne varnostne pasove, inovativne funkcije, ki so prispevale h kakovosti življenja lastnikov Renaulta 16.

Renault - avto leta
Renault – avto leta

Proizvodnja, ki je za Renault pomenila začetek nove dobe

Renault 16 je bil v svoji karieri zgrajen v 1851.502 primerih, predvsem v Sandouvillu, tovarni v Normandiji. R16 je prispeval k mednarodni širitvi Renaulta. Izvozna prodaja je predstavljala skoraj polovico celotne prodaje, na primer posebna različica, prilagojena ameriškemu trgu. R16 je eno od prelomnih vozil, ki so zaznamovale zgodovino Renaulta, združilo dve šoli razmišljanja, ki sta se v osemdesetih letih postopoma razšli: konvencionalen pristop k prestižnim izvršnim vozilom in ideja o družinskih avtomobilih, ki jih je poosebljal Renault in blagovna znamka, ki temelji na konceptualnih inovacijah za podporo družbenih trendov.

Renault 20 – pisalo se je leto 1976

Za zamenjavo modela 16, je Renault še enkrat pozval Gastona Jucheta, vodjo Renaultovega stilskega centra od leta 1965. Center je bil v tem času obsežna posodobitev, zato je Renault 20 postal prvo vozilo, ki je bilo zasnovano na računalniku oz. z uporabo tehnik CAD. Združil je karoserijo Renaulta 30, lansirano prejšnje leto, z motorji in opremo, ki so bili zasnovani tako, da so bili cenovno ugodnejši. R20 je bil sestavljen skupaj z R30 in R16 v Sandouvillu med letoma 1976 in 1984, prodanih je bil v več kot 600.000 primerov.

Renault 20 300x170 - Renault - družinska vozila

Model 20 se je leta 1977 razširila s prihodom bencinskega motorja z močjo 1995 kubikov s prostornino 1995 KM in 8568 kubikov s 2068 kubičnimi dizelskimi motorji leta 1979. Na koncu svoje kariere je R20 zamenjal R25, ki se je nadalje uveljavil svojo identiteto kot izvršilna kombilimuzina ob ohranjanju prtljažnih vrat, ki so jo predstavili z Renault 16. Pristop družinskih avtomobilov je nato poosebljal Renault 21 Nevada, pa tudi povsem nov avtomobilski koncept, imenovan Espace.

Renault - družinski avto
Renault – družinski avto

1984 -Renault Espace, nov koncept družinskih avtomobilov

Espace je prišel leta 1984. Bolj kot nov avtomobil je bil zanimiv nov avtomobilski koncept, zasnovan v sodelovanju z Matro: MPV. Espace je ustvaril nov tržni segment v Evropi, s čimer se je uveljavil močan položaj od modela prve generacije, ki se je do leta 1991 prodajal v skoraj 200.000 primerov.

Renault - Espace
Renault – Espace

Ključna moč Espacea je bila v sposobnosti, da prevaža sedem potnikov in dosega največjo hitrost 180 km / h z originalnimi aerodinamičnimi linijami. Karoserija v enem škatli z ravnim podom in modularno postavitvijo je zagotovila veliko več notranjega prostora kot običajni avtomobili. Vsi potniki so imeli svoj zložljivi, odstranljivi vrtljivi sedež. Zadnji del je mogoče spremeniti v pisarniški prostor za štiri osebe, ki so združene okoli mize. Espace je bilo prvo vozilo, ki so ga dobavili Renaultovemu slavnemu sloganu iz osemdesetih let: les voitures à vivre ali “Pri Renaultu je še več življenja”.

Renault - Espace notranjost
Renault – Espace notranjost

1987: Renault 21 Nevada, vozilo z veliko prostora

Lansirana leta 1987 je bila Renault 21 Nevada zasnovana na kombilimuzini družine R21. Dolgo je bilo 4,64 metra, 18 centimetrov daljše od vozila, na katerem je bilo zasnovano, kar mu je omogočilo prevoz predmetov dolžine do 2,10 metra. R21 Nevada je imel zložljiv zadnji sedež skupaj z drugo neobvezno zadnjo klopjo za skupno sedem sedežev, idealno za velike družine. Različica Quadra je imela različno ključavnico za vse vrste terencev.

Renault 21 Nevada
Renault 21 Nevada
R21
R21

1991 -Renault Scénic Concept

Konceptni avtomobil Scénic je bil predstavljen leta 1991 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Njegovo ime je kratica za varnostni koncept, utelešen v novem inovativnem avtomobilu. Ideja je bila oblikovati nekakšno družinsko ‘gnezdo’. Modularni in prostorni je konceptni avtomobil predstavil nov kompaktni format MPV. Drsna vrata so omogočala dostop do kabine, ki je bila delno zgrajena iz recikliranih materialov. Imel je široko paleto varnostnih funkcij, vključno z varnostnimi pasovi, prilagojenimi otrokom, ABS s samodejnim menjalnikom in funkcijo zaznavanja zaspanosti, ki je v aktivni varnosti prebila novo podlago. Konceptni avtomobil Scénic si je leta 1996 utiral pot Mégane Scénic, prvi kompaktni MPV.

Renault Scénic
Renault Scénic
Scénic
Scénic

1992 – Renault Twingo

Renault je na avtomobilskem salonu v Parizu leta 1992 povzročil nemir z odkritjem enoprostorca mestnega avtomobila z žabjimi očmi: Twingo. To je bil vedri avtomobil, katerega dober humor se je odražal celo v njegovem imenu, mešanica Twist, Swing in Tango. Kabina dolga komaj 1,78 m, se je pohvalila z rekordnim prostorom. Twingo je imel tudi drsni zadnji sedež, inovacijo, ki temelji na zgodovinskem patentu, ki ga je sam podpisal Louis Renault in je podedoval od Renaulta 16. Twingo je biladobavljen v paleti svetlih barv. Njegova vsestranskost, modularni dizajn in ustvarjalni duh so Twingo naredili za simbolično in edinstveno vozilo. Slogan, ki ga je imel tvingo “it was up to the user to invent ‘a lifestyle to go with it!”

Renault Twingo
Renault Twingo

2015 – Renault in družinski avtomobili so zgodba s prihodnostjo

V obdobju petdesetih let je Renault naredil pečat v avtomobilski zgodovini in uveljavil svojo vizijo avtomobilov, prilagojenih življenjskim slogom svojih potnikov. R16 je pregledal znake oblikovanja družinskih vozil. Tega pristopa je sledil R20, dokončno pa ga je vzpostavila 21 Nevada. Espace je ustvaril segment MPV, Scénic je vzpostavil kompaktni segment MPV, medtem ko je Twingo revolucioniral mestne avtomobile. Renault je z R-Spaceom pogled usmeril v prihodnost s pristopom k dinamični in pozitivni mobilnosti. V koraku s socialnimi trendi ima blagovna znamka veliko strokovnega znanja o oblikovanju družinskih vozil. Ta način razmišljanja je temeljnega pomena za podjetje, ki bo nadaljeval svoj pristop, ki temelji na družinskih avtomobilih.

Preberite tudi članek o zgodovini Renaulta!